Luftgevärsskytte

 

Luftgevärsskytte är ett intresse som delas av både unga och gamla, kvinnor och män samt oavsett var man bor i Sverige. Gevären går att köpa från ca 500kr så att börja på sporten kräver inte speciellt stora insatser. Tävlingsbanan är oftast 10 meter och man skjuter då på en tavla som ger olika många poäng beroende på hur nära mitten man träffar. Luftgevärsskytte har även varit med som OS-gren sedan 1984.

För de som bor i Skaraborg är ett medlemskap Skaraborgs skytteförening ett första steg i att utvecklas sitt skytte. Föreningen erbjuder träningsmöjligheter men även en del kurser för de som vill ta sitt skytte mer på allvar.

Kurser i skytte

Föreningen håller i utbildningar för de som vill lära sig mer om skytte eller siktar på att bli instruktörer. I kursen för att bli föreningsinstruktör ingår bland annat:

  • Teoriutbildning gällande olika skjutställningar. Detta med fokus på att sitta och skjuta med eller utan stöd samt att skjuta ståendes.
  • Teoriutbildning gällande andning, avfyrningsteknik, hur man grovriktar samt hur man på bästa sätt tränar upp sitt skytte. Dessa delar är relativt korta.
  • Praktisk övning genom att man får träna på att instruera kring stående skytte.

En av de kurser de hållit i gällande detta var upplagt mellan 9-15 så det är alltså inte någon massiv utbildning för att ta nästa steg i skyttekarriären.

För de som aldrig skjutit förr eller känner sig som en nybörjare kan istället nybörjarläger rekommenderas. Även om det kan vara bra att få utbildning i grundläggande skytte så är föreningen noggrann med att inte ta med några erfarna skyttar. Detta är och ska vara enbart för de som vill lära känna sitt vapen och lära sig skytte från grunden. Ett av de läger som föreningen har anordnat sträckte sig två dygn och kostnaden var 300kr. Då ingick även mat så priset kan i stort ses som självkostnadspris.

Ytterligare en kurs som erbjudits genom åren är ”Fortsättningskurs Luftgevär Stående”. För att få komma med på detta läger krävs det att man varit med på nybörjarlägret minst en gång tidigare. Då har instruktörer och ledare sett att man kan hantera vapnet på ett säkert och funktionellt sätt vilket gör att man kan gå vidare i utbildningen. Ämnen som tas upp på lägret är stående skjutning, olika träningssätt, mental träning, fysisk träning och kost samt hur man förbereder sig med bland annat skyttedagbok.